L’Institut Joan Maragall de Badalona, el primer centre de Catalunya a participar a les beques #JoHoCanvioTot de Sant Joan de Déu

El 18 de gener va arrencar la campanya la comunicativa a les xarxes socials sobre Salut Mental impulsada per l’alumnat del 1r curs d’Integració Social del CES Joan Maragall de Badalona. La campanya està lligada al projecte “JoHoCanvioTot”, que ha arribat al CES Joan Maragall de Badalona de la mà de Solidaritat Sant Joan de Déu com a resultat del procés participatiu realitzat durant els mesos de novembre i desembre de 2020 amb la cooperativa audiovisual CàmeresiAcció.

A la primavera del 2020, i per primera vegada, es va obrir la convocatòria de les Beques #JohoCanvioTot a tots els centres educatius de Catalunya que imparteixen cicles formatius o programes de formació inicial facilitant un acompanyament a l’alumnat per a la creació de clips audiovisuals entorn a la salut mental i el benestar emocional de les persones joves. El CES Joan Maragall de Badalona ha estat el primer dels tres centres seleccionats aquest curs per participar d’aquest projecte.

Amb aquestes beques el que es busca és apropar als joves, mitjançant un procés participatiu, a aquesta realitat tan present a la nostra societat, i alhora tan desconeguda i estigmatitzada amb l’objectiu de generar un espai de reflexió a través de la creació de productes audiovisuals entorn a la salut mental. És on entra CàmeresiAcció, una cooperativa especialitzada a generar processos col·lectius mitjançant l’ús de la tècnica audiovisual. Ells són els encarregats de conduir el procés a través de dinàmiques de facilitació que recullen les diferents opinions i sensibilitats dins el grup i, que acaben per generar un consens grupal vers les reflexions crítiques i transformadores entorn la salut mental.

 

Campanya Participativa a les Xarxes Socials

Avui dia, vivim en una societat on les imatges son primoordials en la comunicació. El llenguatge audiovisual es una eina de participació i un vehicle per la mediació de les relacions entre les persones, no com a espectadors sinó com a constructores de relats. La cooperativa CàmeresiAcció entén la tècnica audiovisual com una eina social, un mitjà d’expressió, de reflexió i de diàleg que permeti construir conjuntament. 

La metodologia que plantejen es començar per establir l’empatia i confiança entre les participants, acabant per enderrocar els estereotips i barreres que contribueixen a la possible sensació d’aïllament i exclusió. Sota les bases del periodisme social i la contrainformació, es treballa per formar les persones amb l’objectiu que siguin elles les que expliquin la realitat en primera persona i sense intermediaris/es.

Gràcies a aquest projecte, hem obtingut uns resultats molt bons i hem après molt sobre coses tant necessàries i que creiem que tothom hauria de saber com són els tabús i els estereotips que es té sobre la salut mental. També ens hem autorealitzat per haver entès com es senten les persones amb una problemàtica en salut mental, alhora que hem utilitzat una càmera i vam fer de reporters preguntant a la gent del barri sobre el que pensa del tema.” Diuen alumnes com la Martina, l’Oscar o la Marina.

El procés realitzat durant sis setmanes amb el curs de primer d’Integració social del CES Joan Maragall de Badalona, és la base d’aquesta campanya que traspassa l’aula per visibilitzar-se a través de les diferents xarxes socials. 

 

Com Participar-hi:


Durant la participació del primer grup, s’ha creat l’entorn virtual, des d’on les alumnes poden visibilitzar i compartir les diferents inquietuds amb la resta de la societat. Des del mateix entorn virtual les persones i entitats amb vincle estret amb la Salut Mental, poden contestar a les preguntes, opinar i visibilitzar diferents temes d’interès social relacionat amb la Salut mental.

Pots entrar i participar en el projecte, tant si tens preguntes relacionades amb la salut mental, com si la coneixes de prop i pots respondre les qüestions que allà s’hi formulen.

Per què un projecte sobre salut mental amb joves

L’afectació dels problemes de salut mental en els joves requereix una intervenció multidisciplinar i una mirada atenta sobre aquest col·lectiu. L’Informe sobre l’estat dels Drets Humans de les persones amb trastorn mental a Espanya 2017 reflecteix una dada demolidora, “la quantitat de menors de divuit anys que estan sent diagnosticats d’algun trastorn de salut mental s’està triplicant en els últims anys en algunes zones del país”.

Les beques #JoHoCanvioTot s’emmarquen en els programes de sensibilització de l’Obra Social Sant Joan de Déu.

Aquest projecte ens ha fet veure i entendre moltes coses sobre la salut mental, qüestionant-nos que ens podria pasar a nosaltres gràcies a les dinàmiques de facilitació del primer dia de les quals tota la classe vam fer amb atenció i hem après que hi han molts més trastorns del que sabíem.
També hem rebut molta informació sobre com fer servir una cámara profesional, un microfon com el de la tele, saber portar un equip, però sobretot soportar la pressió que fa tenir una camara i focus al davant. En general, ens en portem sensacions molt bones i ens hem adonat que tothom té els seus problemes i cadascú els porta per dins.” Comenten la Judit, el Joan i el Nil.

Els curts resultants permetran ampliar la sensibilització al voltant d’aquest àmbit amb material audiovisual realitzat pels propis joves. A més, el contingut es compartirà també a la web de la TV comunitària de Barcelona LaVeinal.cat i a les diferents xarxes socials de les entitats participants.

 

Per més informació, visiteu la web de la cooperativa CàmeresiAcció.

<< Tornar a Actualitat