CICLE D’ASTRONOMIA: introducció al cosmos - a la Llibreria Mitja Mosca
Llibreria Mitja Mosca

Ubicació

Llibreria Mitja Mosca
Carrer d'Ignasi Iglesias, 48, 08912 Badalona, Barcelona

Més Informació

Més informació

Data

16.11.2023
Caducat!

Hora

7:30 pm

CICLE D’ASTRONOMIA: introducció al cosmos – a la Llibreria Mitja Mosca

La humanitat sempre ha mirat el cel amb curiositat i admiració. L’estudi de l’univers ha revolucionat la forma en que pensem, la forma en la que veiem el nostre món i el nostre lloc en el cosmos.

Per les persones no especialitzades en la matèria entendre el funcionament de l’univers pot ser intimidatori, només cal veure la magnitud del problema. La investigadora en astrofísica Mar Mezcua ens guiarà a través de tres xerrades divulgatives per descobrir com es va originar l’univers i la seva evolució, què són els forats negres i com és el descobriment i recerca d’exoplanetes.

Amb aquest curs volem donar unes eines bàsiques per deixar d’imaginar què s’amaga a l’univers i descobrir que la realitat de la naturalesa és molt més meravellosa que qualsevol cosa que haguem pogut imaginar.

Conduït per Mar Mezcua Pallerola

Va estudiar física a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat de La Laguna (Tenerife), on va obtenir també l’especialitat en astrofísica. Del 2008 al 2011 va fer la tesi doctoral a l’institut Max Planck de Ràdio Astronomia a Bonn (Alemanya). Després va fer el postdoc a l’Institut d’Astrofísica de Canàries (2012-2014), Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (Boston, els EUA, 2014-2015), la Universitat de Montreal (Canadà, 2015-2017) i el 2017 va tornar a Espanya, a l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE), amb una beca Juan de la Cierva. Va prosseguir a l’ICE amb una beca Beatriu de Pinós (2019) i el 2020 va rebre una Ramón y Cajal i una plaça de Científic Titular. La seva recerca se centra a entendre com els forats negres supermassius es formen i creixen i quin paper juguen en la formació i evolució de galàxies. Per a això estudia els forats negres de massa intermèdia, els nuclis actius de galàxies, les galàxies nanes i les fusions de galàxies.

Cicle complet (3 sessions): 24€
Preu Sessió individual: 10€
Inscripcions a: llibreria@mitjamosca.com

Aforament limitat

Sessions:

DIJOUS 16 DE NOVEMBRE, 19.30h

FORATS NEGRES SUPERMASSIUS: ELS MOTORS MÉS POTENTS DE L’UNIVERS

Es creu que totes les galàxies tenen al centre un forat negre supermassiu de més d’un milió de vegades la massa del Sol. Com s’han format? En aquesta xerrada tractarem no tan sols de forats negres supermassius sinó també de forats negres estel·lars i de massa intermèdia, els quals es creu que són les llavors a partir dels quals creixen els supermassius. Parlarem també sobre canibalisme galàctic i la relació que té amb la detecció d’ones gravitacionals, que ofereixen la millor prova sobre l’existència dels forats negres.

 

DIJOUS 23 DE NOVEMBRE, 19.30h

EXOPLANETES: EL DESCOBRIMENT D’ALTRES MONS

D’ençà de poc més d’una dècada, la cerca d’exoplanetes s’ha convertit en quelcom d’habitual.

Gràcies als satèl·lits especialitzats i a les noves tècniques observacionals i computacionals, es poden saber moltes coses d’aquests nous mons. En aquesta xerrada farem un viatge a través de l’univers fins a arribar als exoplanetes. Mostrarem les principals característiques que tenen, les tècniques per descobrir-los així com la seva composició.

 

*En cas de no cobrir el mínim de places establertes l’activitat s’anul·larà i es retornarà l’import de l’inscripció a la gent inscrita.

Més informació a https://www.llibreriamitjamosca.com/cursos/cicle-astronomia

<< Tornar a l’Inici